Soru 1. Nöromodulasyon teknikleri hangi durumlarda kullanılmaktadır?

Nöromodülasyon teknikleri tedavi ve yaşam kalitesini arttırmak amacıyla şu durumlarda kullanılmaktadır; kronik hastalıklara sekonder kalıcı ağrı, spastisite, hareket bozuklukları, epilepsi, iskemi, kalp, bağırsak ve mesane disfonksiyonu, omurilik yaralanması , görsel, işitsel ve spesifik psikiyatrik bozukluklar.

Nöromodülasyon tedavileri içerisinde en yaygın tedavi yöntemi olan spinal kord stimülasyonunun en sık endikasyonu ise; teknik olarak başarılı spinal dekompresyon ameliyatı geçirmiş ancak nüks veya şikayetlerinde gerileme olmayan ve kalıcı şiddetli nöropatik ağrı eşlik eden hastalardır.

Soru 2. İmplant öncesi hastaları değerlendirme prosedürü nedir?

Nöromodülasyon tekniği ile tedavi sağlama kararı sizinle birlikte implantasyonu gerçekleştirecek doktor ve nöromodülasyon ekibinin dikkatli incelemesinden sonra alınır. Belirtiler diğer etkin ve basit tedavi edilebilir yöntemleri kullanarak düzeliyorsa ilk önce bu yöntemler tercih edilmelidir.

Genellikle doktorunuz nöromodülasyon tedavisinin sizin için en iyi zaman ve en iyi tedavi olduğuna karar vermeden önce multidisipliner bir yaklaşımla diğer profesyonel hekimler tarafından da değerlendirilmenizi ve başka tedavi yöntemlerinin denenip denenemeyeceğinden emin olmak ister.


Soru 3. Nöromodülasyon implant prosedürü neler içerir?

İmplant prosedürü; yapılan merkeze ve kim tarafından yapıldığına bağlı olarak değişkenlik gösterir. Genellikle elektrotlar veya kateterler lokal anestezi altında yerleştirilir.


Soru 4. İmplantasyonu yapacak doktora, seçilen nöromodülasyon tedavisi hakkında neler sormalıyım?

Öncelikle ağrınız için herhangi başka alternatif tedavi yöntemleri ya da daha basit çözüm yolları olup olmadığını sormalısınız. Her tedavi yönteminin kendine göre avantajları ve dezavantajları olabilir, ama mümkün olduğunca başka seçenekler olup olmadığını öğrenmekte fayda var. Nöromodulasyona karar verdiyseniz daha önce uygulanan hastalardaki başarı oranı ve en sık karşılaşılan komplikasyonların ne olduğu hakkında bilgi edinmek önemlidir. İşlem sonrasında nöromodülasyon takımı ile uzun süreli iletişim nasıl sağlayacağınızı öğrenmenizde yarar vardır.


Soru 5. Nöromodulasyon tedavilerin yan etkileri nelerdir?

Vücuda herhangi bir implantın yerleştirildiği her uygulamada teknik özellikler , tedavi ve hastalığa özgü komplikasyonlar olabilir. Doktorunuza ve implantasyon ekibine şimdiye dek karşılaşılan herhangi bir ortak ya da tehlikeli yan etki olup olmadığını sormanızda yarar vardır. Cihaz, teknik ve tedaviye özgü komplikasyonlar hakkında daha fazla bilgiye üreticilerin kendi web sitelerinden ulaşabilirsiniz .


Soru 6. Tedaviye başlarsam uygulama sonrası iyileşme süreci ne kadar sürer? İşe ne zaman geri dönebilirim?

Bu süre çeşitli faktörlere bağlıdır, bu nedenle kesin bir süre belirtmek yanlış olur. Nöromodulasyon ekibi ile bu süreci takip en uygun yol olacaktır.


Soru 7. Vücudum implant cihazını reddeder mi?

Cihazlar genellikle vücut tarafından iyi tolere edilen malzemelerden yapılır . Gerçek ret son derece nadirdir.


Soru 8. Cihaz vücudumda ne kadar süre kalabilir?

Basitçe ihtiyacınız olduğu sürece kalabilir, diğer durumlarda istediğiniz zaman cihaz çıkarılabilir.


Soru 9. Cihaz bozulursa ne olur?

Cihaz bozukluğundan şüphelendiğiniz zaman implant ekibi ile temasa geçmeniz gerekecektir. Sorun genellikle size bazı sorular sorularak ve ana bilgisayar ile cihaz sorgulama yapılarak teşhis edilebilir.


Soru 10 . Ne kadar sıklıkla cihazın değiştirilmesi gerekir?

Nöromodülasyon cihazının çeşitli bileşenler vardır. Pil ömrü gibi mekanik nedenler nedeniyle bakım gerekliliği mevcuttur. Belli bir süre sonra değiştirilmelidir diye kesin bir şey söylenmez.


Soru 11.Implante edildikten sonra cihaz ayarı nasıl yapılır?

Stimülatör sistemlerinin çoğu sistem programcısının telemetrisi kullanılarak programlanabilir.

Bazı yeni cihazlarda hasta tarafından sadece açma kapama işlemi değil, aynı zamanda uyarımı ve stimülasyonu ayarlama programı da uygulanabilir. Doktorunuz tarafından isteniyorsa ilaç taşıyıcı sistemler ayarlanacaktır.


Soru 12. Pil ömrü ne kadardır?

*Lütfen bireysel üreticilerin web sitelerine bakınız.

Uyarıcı cihazları güçlendiren üç yöntem vardır;

Yeni cihazların çoğu şarj edilebilir sistemlerdir. Bu cihazların üretici firma ve kullanıma bağlı olarak dokuz yıl ve daha fazla ömrü vardır. Daha sık olarak kullanılan diğer bir seçenek ise çeşitli boylarda bataryaya sahip olan şarj-edilemeyen cihazlardır. Bu bataryayı içeren IPG (implantable pulse generator)’ler batarya tükendikten sonra değiştirilebilir. Uzun ömürlülük değişkendir ancak genellikle IPG boyutuna, üretici firmaya ve kullanıma bağlı olarak iki ila yedi yıl sürmesi beklenir. Bazı özel durumlarda kullanılabilen bir diğer özgün sistem ise cilt yüzeyine yapışmış bir dış verici aracılığıyla deri yoluyla sürekli radyofrekans iletimidir. Tipik olarak bu cihazlar 7 yıl veya daha fazla ömre sahiptir.

NOT: Bu bilgiler tıbbi tedavi ve tavsiye için yedek bir kaynak olarak kullanılmamalıdır. Herhangi bir sorunuz veya endişeniz olduğunda mutlaka profesyonel bir uzmana danışmanız gerekmektedir.